Kiracı hakları, kira sözleşmesinde var olan taraflardan biri olan kiracının sahip olduğu hakları ifade eder. TBK hükümlerine göre kiracı hakları vardır ve bu hakların değerlendirilmesi gerekir.
Kiracı hakları, kira sözleşmesinde var olan taraflardan biri olan kiracının sahip olduğu hakları ifade eder. TBK hükümlerine göre kiracı hakları vardır ve bu hakların değerlendirilmesi gerekir. Kiracının mevcut haklarının belirlenmesi değişkenlik de gösterilebilir.
Kiracı hakları, kiracıların ev sahiplerine karşı yasal olarak korunan haklarıdır.
Ayrıca spesifik olayların şartlarına göre kiracı hakları nedir sorusu çeşitlenebilir. Kiracı hakları 2023 yılında zam sınırı getirilerek önceki dönem olan 2022 yılındaki şartları devam ettirmiştir.
Belirli süreleri kapsayan kira sözleşmelerinde sürenin bitmesiyle birlikte sözleşmeyi sona erdirme hakkı sadece kiracıya tanınan bir haktır. Örnek vermek gerekirse; 1 yıllık kira sözleşmesi sona erdiğinde kiraya veren, kiracıya süre sona erdi evi veya işyerini tahliye etmelisin diyemez. Lakin sözleşme bittiğinde 1 ay içerisinde ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açma hakkına sahiptir.
Ev sahibinin kiracıyı evden çıkarması mümkündür. Haklı tahliye sebeplerini aşağıda sıralıyoruz;
Kiracıların yasal hakları kapsamında ev sahibi bazı durumlarda kiracıyı evden çıkaramaz. Bunlar;
Kiraya veren 10 yıllık uzama süresinin sonunda fesih süresi kapsamında sözleşmeyi sonlandırabilir. Ancak 3 ay önceden bildirmek zorundadır. Kiraya veren bu durumda herhangi bir sebep göstermek zorunda değildir.
Kontratsız kiracı hakları 2023 yılında, taşınmaz sahipleri ile kiralayanlar arasındaki anlaşmazlık durumlarında bilinmesi gereken haklardır.
Bu haklar kapsamında bilinmesi gerekenleri bir başlık altında veriyoruz.
Kiracı durumunda olanlar, böyle durumlarda kira bedelini ödediklerini temin edecek kanıtları yerine getirebiliyorlarsa ve bu duruma tanıklık edebilecek komşular mevcutsa, ortada bir kira sözleşmesi olduğunu ispat edebilecektir.